Placki z ryżu

Proste i pyszne śniadanie. Alternatywa dla śniadaniowych naleśników czy racuchów. Takie placuszki zasmakują nawet najmłodszym. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 szklanki ugotowanego ryżu
  • - 3 jabłka
  • - 3 banany
  • - ½ szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
  • - 1 szklanka mąki gryczanej
  • - ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • - 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobniejsze kawałki. Banany obieramy i kroimy.



Krok 2

Do miski wkładamy jabłka, banany. Miksujemy, aby były drobne kawałeczki. Dodajemy ryż, mleko lub jogurt i dalej miksujemy przez około 3 minuty. Masa ma być gładka.



Krok 3

Dodajemy do miski mąkę, skrobię, cynamon i proszek do pieczenia.



Krok 4

Patelnię z nieprzywierającą powłoką nagrzewamy z odrobiną oleju. Nakładamy po około 1-2 łyżek ciasta na jeden placek. Każdy smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy. Możemy posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.