Zupa grochowa ze śliwkami

Autor:

Autor P2

Zupa grochowa ze śliwkami to smaczne, tanie danie, które posmakuje każdemu. Dodatek suszonych śliwek sprawi, że ten, kto chociaż raz jej spróbuje, chętnie będzie wracał do tego przepisu.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 800 g grochu niełuskanego
  • - 80 g suszonych śliwek
  • - 2 marchewki
  • - 1 cebula
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 200 g wędzonego boczku

Przygotowanie

Krok 1

Groch moczymy w wodzie przez całą noc.



Krok 2

Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek.



Krok 3

Groch odcedzamy i zalewamy 1 l świeżej wody. Dodajemy marchew, cebulę, suszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy przez ok. 3,5 godziny.



Krok 4 

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Wskazówki

Podajemy zupę ozdobioną listkami natki pietruszki. Możemy podawać z opieczonym w tosterze chlebem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.