Placki ziemniaczano-dyniowe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 280 g obranej dyni
  • 450 g obranych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki curry i pieprzu czarnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Dynię, ziemniaki, obraną cebulę oraz obrany czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy na sitko, aby ociekł płyn.



Krok 2

Potem przekładamy do miski i dodajemy jajko, przyprawy oraz mąkę. Mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością oleju.



Krok 3

Na rozgrzany tłuszcz wkładamy porcję ciasta na placki i lekko je spłaszczamy. Smażymy placki na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.