Brokuła umyj, podziel na różyczki, przełóż do garnka, zalej zimną woda i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut od zagotowania wody. Wyjmij, odsącz na sitku. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle na małym ogniu aż się zeszkli. Przestudź.
W miseczce wymieszaj mleko, jajko i mąkę na gładki płyn, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Wymieszaj z wystudzoną cebulą.
Rozgrzej piekarnik do 180℃. Do żaroodopornego naczynia przełóż różyczki brokuła, polej białym sosem i posyp z wierzchu serem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok 15 do 20 minut aż ser się rozpuści i wyraźnie zarumieni. Gotową zapiekankę podawaj od razu, gdy jest jeszcze ciepła.
Zamiast brokuła można wykorzystać kalafior lub jednocześnie zapiec kalafior z brokułem.
Dodaj komentarz