Zapiekanka brokułowa z serem

Autor:

Malinka78

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży świeży brokuł,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g sera mozzarella Mlekpol,
  • 150 ml mleka Łaciate,
  • 1 łyżka masła Łaciate,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Brokuła umyj, podziel na różyczki, przełóż do garnka, zalej zimną woda i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut od zagotowania wody. Wyjmij, odsącz na sitku. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle na małym ogniu aż się zeszkli. Przestudź.



Krok 2

W miseczce wymieszaj mleko, jajko i mąkę na gładki płyn, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Wymieszaj z wystudzoną cebulą.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Do żaroodopornego naczynia przełóż różyczki brokuła, polej białym sosem i posyp z wierzchu serem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok 15 do 20 minut aż ser się rozpuści i wyraźnie zarumieni. Gotową zapiekankę podawaj od razu, gdy jest jeszcze ciepła.



Wskazówki

Zamiast brokuła można wykorzystać kalafior lub jednocześnie zapiec kalafior z brokułem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.