Delikatne, rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe z aromatycznym kurkowym sosem to danie, które rozpieści podniebienie każdego miłośnika grzybów. Prostota i tradycja sprawdzają się idealnie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Polędwicę myjemy, kroimy w plastry, które następnie lekko rozbijamy pięścią. Przyprawiamy je solą, pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kurki, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę lekko obsmażamy na patelni po polędwicy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wino mieszamy ze śmietanką Łaciatą i całość dolewamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy i dusimy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabiamy natką pietruszki. Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz