Polędwiczki wieprzowe z grzybami

Delikatne, rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe z aromatycznym kurkowym sosem to danie, które rozpieści podniebienie każdego miłośnika grzybów. Prostota i tradycja sprawdzają się idealnie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 300 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ szklanki białego wina
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 natka pietruszki do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę myjemy, kroimy w plastry, które następnie lekko rozbijamy pięścią. Przyprawiamy je solą, pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Kurki, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę lekko obsmażamy na patelni po polędwicy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 3

Wino mieszamy ze śmietanką Łaciatą i całość dolewamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy i dusimy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabiamy natką pietruszki. Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.