Dyniowe gofry z nutką pomarańczy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 szkl. ,oleju
  • 0,5 szkl. purée z dyni
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mleka Łaciate
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek, do żółtek wsypać cukier, zmiksować. Następnie wlać mleko i olej, dodać purée z dyni, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksować.





Krok 2

Wsypać otartą skórkę z pomarańczy.





Krok 3

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając.





Krok 4

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na rumiany kolor.





Wskazówki

Gofry można podawać z bitą śmietaną, miodem lub konfiturą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.