Spód: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Herbatniki możesz zemleć w malakserze. Wymieszaj pokruszone herbatniki, masło i cukier. Wyłóż masą spód i część boków tortownicy (22–23 cm) i ugnieć. Piecz 10 min, odstaw do ostudzenia.
Masa serowa: Utrzyj twaróg sernikowy z cukrem na gładką masę. Dodawaj kolejno jajka, miksując krótko po każdym. Na koniec dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz wanilię.
Pieczenie: Wlej masę na spód i piecz 55–60 min, aż środek będzie ścięty, ale lekko sprężysty. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na 1 godzinę.
W rondelku zagotuj żurawinę, cukier, sok i skórkę pomarańczową. Gotuj 10 min, aż owoce popękają, a sos zgęstnieje. Wystudź.
Sernik schłódź min. 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem rozprowadź na wierzchu żurawinowy sos i ubierz owocami.
Dodaj komentarz