Pomarańczowy sernik z żurawiną

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 180 g pokruszonych herbatników,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 680 g twarogu sernikowego Łaciaty,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 60 ml świeżego soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żurawinowa warstwa:

  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • 100 g cukru,
  • 60 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Krok 1

Spód: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Herbatniki możesz zemleć w malakserze. Wymieszaj pokruszone herbatniki, masło i cukier. Wyłóż masą spód i część boków tortownicy (22–23 cm) i ugnieć. Piecz 10 min, odstaw do ostudzenia.



Krok 2

Masa serowa: Utrzyj twaróg sernikowy z cukrem na gładką masę. Dodawaj kolejno jajka, miksując krótko po każdym. Na koniec dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz wanilię.



Krok 3

Pieczenie: Wlej masę na spód i piecz 55–60 min, aż środek będzie ścięty, ale lekko sprężysty. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na 1 godzinę.



Krok 4

W rondelku zagotuj żurawinę, cukier, sok i skórkę pomarańczową. Gotuj 10 min, aż owoce popękają, a sos zgęstnieje. Wystudź.



Krok 5

Sernik schłódź min. 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem rozprowadź na wierzchu żurawinowy sos i ubierz owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.