Potworne ciasteczka orzechowe

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g miękkiego masła Łaciate
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z ziarnami wanilii
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 100 g mlecznej lub deserowej czekolady
  • 5 łyżek mleka Łaciate 2%
  • białe pianki marshmallow

Przygotowanie

Krok 1

Orzeszki ziemne niesolone zmiel na drobne kawałki, ale nie na pył i przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dłonią na gładką masę.



Krok 2

Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od 3-4 cm od siebie.
Spłaszcz każdą kulkę, a na każdym ciasteczku połóż po kilka solonych orzeszków ziemnych lekko je dociskając.



Krok 3

Ciasteczka piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy się upieką wyjmij je i zostaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero gdy wystygną, zdejmij z blachy.



Krok 4

Czekoladę rozpuść z 5 łyżkami mleka, wymieszaj żeby nie było grudek. Wystudź.
Połącz ciasteczka w pary. Na jednym ciasteczku nałóż po łyżeczce czekolady, rozsmaruj, przykryj drugim ciasteczkiem
Potnij pianki na trójkąty, zrób z nich "zęby" naszych orzechowych potworków. Pozostałe pianki wykorzystaj na oczy.
Ciasteczka odstaw na ok. 30 minut, aby czekolada całkowicie stężała.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.