Orzeszki ziemne zmiel na drobne kawałki, ale nie na pył i przełóż do miski.
Dodaj solone orzeszki, mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, cukier trzcinowy, miękkie masło Łaciate, jajko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć ciasto na gładką masę.
Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od 3-4 cm od siebie. Spłaszcz każdą kulkę, a na każdym ciasteczku połóż po kilka solonych orzeszków ziemnych, lekko je dociskając.
Ciasteczka piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Kiedy się upieką wyjmij je i zostaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero, gdy wystygną zdejmij je z blachy.
Czekoladę rozpuść z 5 łyżkami mleka i wymieszaj ją dokładnie, aby nie było grudek. Wystudź. Połącz ciasteczka w pary. Na jednym ciasteczku nałóż po 1 łyżeczce czekolady, rozsmaruj i przykryj drugim ciasteczkiem.
Potnij pianki na trójkąty i zrób z nich "zęby" naszych orzechowych potworków. Pozostałe pianki wykorzystaj na oczy. Ciasteczka odstaw na ok. 30 minut, aby czekolada całkowicie stężała. Smacznego!
Dodaj komentarz