Chlebek dyniowy

Chlebkowi dyniowemu zdecydowanie bliżej do ciasta niż do pieczywa. Pyszne, słodkie i wilgotne. W tym wypadku smak dyni dopełniają pestki i rodzynki. Jeśli chcemy, do masy można dodać łyżkę przyprawy do piernika lub ulubione korzenne przyprawy (cynamon, kardamon, imbir, goździki, anyż...).

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g puree dyniowego,
  • - 220 g mąki pszennej,
  • - 120 g drobnego cukru,
  • - 120 g oleju rzepakowego,
  • - 50 g rodzynek,
  • - 50 g pestek dyni,
  • - 3 jajka,
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1

W misce umieścić puree, cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować.



Krok 2

Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać szpatułką. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste (zależy od gęstości puree), można dolać około ¼ szklanki wody. Dodać rodzynki i pestki dyni, ponownie wymieszać.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 170⁰C.



Krok 4

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę.



Krok 5

Chlebek wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.