Chlebkowi dyniowemu zdecydowanie bliżej do ciasta niż do pieczywa. Pyszne, słodkie i wilgotne. W tym wypadku smak dyni dopełniają pestki i rodzynki. Jeśli chcemy, do masy można dodać łyżkę przyprawy do piernika lub ulubione korzenne przyprawy (cynamon, kardamon, imbir, goździki, anyż...).
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez laktozy
W misce umieścić puree, cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać szpatułką. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste (zależy od gęstości puree), można dolać około ¼ szklanki wody. Dodać rodzynki i pestki dyni, ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170⁰C.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę.
Chlebek wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Dodaj komentarz