Przepyszna wieprzowina z pieczarkami

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

800 g łopatki wieprzowej z kością

350 g pieczarek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

5 łyżek oliwy

1 cebula

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 natka pietruszki

Sos:

250 ml Śmietanki Łaciatej 12%

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Krok 1

  • Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy przez 8 minut na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną na plastry wieprzowinę.

Krok 2

  • Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Krok 3

  • Przygotowujemy sos: mieszamy śmietankę Łaciatą z przecierem pomidorowym, następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

  • Dodajemy sos do mięsa i pieczarek i dusimy około 5 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0