Przepyszna wieprzowina z pieczarkami

Autor:

MarcinZKuchni

Wieprzowina z pieczarkami jest daniem polecanym dla każdego. Danie cenione jest głównie za wspaniały smak, który nadają mu smażone pieczarki. Nadaje się praktycznie na każdą okazję.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej z kością
  • 350 g pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 natka pietruszki

Sos:

  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Krok 1
Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy przez 8 minut na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną na plastry wieprzowinę.

Krok 2
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Krok 3
Przygotowujemy sos: mieszamy śmietankę Łaciatą z przecierem pomidorowym, następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4
Dodajemy sos do mięsa i pieczarek i dusimy około 5 minut.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Zobacz także