Ryżowo-wiśniowy smak, który znajdzie wielu amatorów. Jeśli lubisz puddingi ryżowe, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Śniadanie, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Bez laktozy
W garnku zagotować 1 ½ szklanki wody, wrzucić ryż i gotować około 20 minut.
W drugim garnku mieszamy ugotowany ryż z 1 ½ szklanki mleka, cukrem białym i solą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż otrzymamy gęstą, kremową masę.
Do gotowej masy dodajemy pozostałe mleko, ubite jajko. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty. Wydrylowane wiśnie karmelizujemy na rozgrzanej patelni z cukrem brązowym.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło oraz wanilię. Przekładamy do słoiczków, dodajemy karmelizowane wiśnie.
Pudding najlepiej smakuje na ciepło.
Dodaj komentarz