Pudding ryżowy z wiśniami

Ryżowo-wiśniowy smak, który znajdzie wielu amatorów. Jeśli lubisz puddingi ryżowe, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • −140 g nieugotowanego białego ryżu
  • −500 ml mleka
  • −1 ½ szklanki wody
  • −65 g cukru
  • −1/4 łyżeczki soli
  • −1 ubite jajko
  • −200 g drylowanych wiśni
  • −1-2 łyżek brązowego cukru
  • −1 łyżka masła
  • −1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotować 1 ½ szklanki wody, wrzucić ryż i gotować około 20 minut.



Krok 2

W drugim garnku mieszamy ugotowany ryż z 1 ½ szklanki mleka, cukrem białym i solą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż otrzymamy gęstą, kremową masę.



Krok 3

Do gotowej masy dodajemy pozostałe mleko, ubite jajko. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty. Wydrylowane wiśnie karmelizujemy na rozgrzanej patelni z cukrem brązowym.



Krok 4

Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło oraz wanilię. Przekładamy do słoiczków, dodajemy karmelizowane wiśnie.



Wskazówki

Pudding najlepiej smakuje na ciepło.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.