Mini serniczki śmietanowe z żurawiną

Serniczki śmietanowe w wersji mini z kruchym ciasteczkowym spodem. Dzięki dodatkowi śmietanki są niezwykle delikatne i aksamitne. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasteczka maślane:

  • 125 g zimnego masła Łaciate
  • 225 – 250 g mąki pszennej tortowej typ 400/500
  • 75 g białego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej lub ziarna wydrążone z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 250 g sera Mascarpone Mlekpol
  • 1 opakowanie galaretki krystalicznej + 1 łyżka żelatyny
  • 50 g mleka w proszku Mlekpol
  • 100 g konfitury z żurawiny + 2 łyżki żelatyny
  • 100 g wiórek kokosowych
  • owoce żurawiny do dekoracji

Przygotowanie

Krok1:

Zimne masło zetrzyj na tarce wprost do miski, dodał cały cukier, esencję waniliową (lub ziarna wyjęte z laski wanilii) i szczyptę soli.
Dodaj połowę mąki, zacznij zagniatać dłońmi i stopniowo dodawaj mąki, zagnieć szybko ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C (grzanie góra – dół), na spód blachy do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia.



Krok 2:

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3 cm i wytnij krążki o średnicy ok. 5 cm. Rozłóż krążki ciasta równomiernie na blaszce zachowując około 2 cm odstępu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciastka odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 3

400 ml śmietanki przelej do wysokiego naczynia i dobrze ubij. Na koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Resztę śmietanki wymieszaj dokładnie z mlekiem w proszku i dodaj do pozostałych składników. Galaretkę krystaliczną oraz łyżkę żelatyny rozpuść dokładnie w 100 ml wrzącej wody, przelej przez sitko (aby pozbyć się grudek) i jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) wymieszaj z masą śmietanową.



Krok 4:

Do garnuszka przełóż konfiturę z żurawiny, podgrzej i dodaj 2 łyżki żelatyny. Zamieszaj dokładnie i odstaw do przestudzenia.



Krok 5:

Niewielkie miseczki lub formę do pieczenia muffinek posmaruj cienko masłem lub wodą i wyłóż folią spożywczą (dzięki temu folia będzie się lepiej trzymać). Do każdej miseczki/foremki wsyp po łyżeczce wiórek kokosowych, przełóż porcję masy śmietanowej (do połowy wysokości), następnie nałóż po łyżeczce konfitury z żurawiny, dodaj ponownie masę śmietanową i z wierzchu przykryj upieczonym wcześniej ciasteczkiem. Lekko dociśnij.



Krok 6

Wstaw miseczki/foremkę do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy masa całkowicie stężeje, ostrożnie wyjmij serniczki z miseczek i oprósz z wierzchu wiórkami kokosowymi. Udekoruj owocami żurawiny. Wesołych Świąt!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.