Serniczki śmietanowe w wersji mini z kruchym ciasteczkowym spodem. Dzięki dodatkowi śmietanki są niezwykle delikatne i aksamitne. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Zimne masło zetrzyj na tarce wprost do miski, dodał cały cukier, esencję waniliową (lub ziarna wyjęte z laski wanilii) i szczyptę soli.
Dodaj połowę mąki, zacznij zagniatać dłońmi i stopniowo dodawaj mąki, zagnieć szybko ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C (grzanie góra – dół), na spód blachy do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3 cm i wytnij krążki o średnicy ok. 5 cm. Rozłóż krążki ciasta równomiernie na blaszce zachowując około 2 cm odstępu i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciastka odstaw do całkowitego wystudzenia.
400 ml śmietanki przelej do wysokiego naczynia i dobrze ubij. Na koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Resztę śmietanki wymieszaj dokładnie z mlekiem w proszku i dodaj do pozostałych składników. Galaretkę krystaliczną oraz łyżkę żelatyny rozpuść dokładnie w 100 ml wrzącej wody, przelej przez sitko (aby pozbyć się grudek) i jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) wymieszaj z masą śmietanową.
Do garnuszka przełóż konfiturę z żurawiny, podgrzej i dodaj 2 łyżki żelatyny. Zamieszaj dokładnie i odstaw do przestudzenia.
Niewielkie miseczki lub formę do pieczenia muffinek posmaruj cienko masłem lub wodą i wyłóż folią spożywczą (dzięki temu folia będzie się lepiej trzymać). Do każdej miseczki/foremki wsyp po łyżeczce wiórek kokosowych, przełóż porcję masy śmietanowej (do połowy wysokości), następnie nałóż po łyżeczce konfitury z żurawiny, dodaj ponownie masę śmietanową i z wierzchu przykryj upieczonym wcześniej ciasteczkiem. Lekko dociśnij.
Wstaw miseczki/foremkę do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy masa całkowicie stężeje, ostrożnie wyjmij serniczki z miseczek i oprósz z wierzchu wiórkami kokosowymi. Udekoruj owocami żurawiny. Wesołych Świąt!
Dodaj komentarz