Formę na tarte wysmarować masłem. Przygotować dużą miskę, przesiać mąkę, dodać masło oraz sól. Składniki rozcierać palcami, aż do powstania sypkiego ciasta, okruchów. Następnie dodać jajko i wyrabiać dalej. Zagnieść kulę ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na cienki placek o wielkośći trochę większej niż średnica naszej blachy. Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim blachę, spód i boki. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach i ponownie umieścić w lodówce na około 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Ciasto zalepić folią aluminiową, szczególnie dobrze obkleić boki tarty. Na dno włożyć obciążenie - suchy groch lub fasolę. Ciasto zapiekać przez około 15 minut, usunąć folię i piec jeszcze przez 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika.
Dodaj komentarz