Quiche z brokułem i serem cheddar

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

2.75/5

Oceń przepis

Ocena

2.75/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g mąki pszennej
  • - 150 g zimnego masła
  • - 1 jajko
  • - 200 g brokułu
  • - 400 ml śmietanki kremówki 30 %
  • - 4 żółtka
  • - 90 g sera cheddar
  • - 50 g tartego parmezanu
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Formę na tarte wysmarować masłem. Przygotować dużą miskę, przesiać mąkę, dodać masło oraz sól. Składniki rozcierać palcami, aż do powstania sypkiego ciasta, okruchów. Następnie dodać jajko i wyrabiać dalej. Zagnieść kulę ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę.



Krok 2

Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na cienki placek o wielkośći trochę większej niż średnica naszej blachy. Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim blachę, spód i boki. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach i ponownie umieścić w lodówce na około 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Ciasto zalepić folią aluminiową, szczególnie dobrze obkleić boki tarty. Na dno włożyć obciążenie - suchy groch lub fasolę. Ciasto zapiekać przez około 15 minut, usunąć folię i piec jeszcze przez 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.