Pizza z mięsem i serem mozzarella

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej 450
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • 15-20 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki sosu barbecue
  • 7-8 dag wędzonego boczku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do pokruszonych drożdży wsypać cukier, wymieszać, połączyć z ciepłą wodą. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę z drożdżami, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.





Krok 2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wlać olej, dodać sól i wyrabiać około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli i czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć około 10 minut. Wsypać zioła prowansalskie, przyprawić solą i pieprzem.





Krok 4

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie posmarować sosem barbecue, wyłożyć mielone mięso, resztę pokrojonej w piórka cebuli i plasterki boczku. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. 3-4 minuty przed końcem pieczenia posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.