Do pokruszonych drożdży wsypać cukier, wymieszać, połączyć z ciepłą wodą. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę z drożdżami, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wlać olej, dodać sól i wyrabiać około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli i czosnek. Dodać mielone mięso i smażyć około 10 minut. Wsypać zioła prowansalskie, przyprawić solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie posmarować sosem barbecue, wyłożyć mielone mięso, resztę pokrojonej w piórka cebuli i plasterki boczku. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. 3-4 minuty przed końcem pieczenia posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella.
Dodaj komentarz