Risotto z szafranem i parmezanem

Risotto z szafranem i parmezanem to klasyczne włoskie danie. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecane na każdą okazję

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g ryżu arborio
  • 4 szklanki bulionu
  • 120 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta nitek szafranu

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 2

Wlewamy wino, gdy odparuje, stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 3

Zestawiamy naczynie z ognia, Dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 4

Gotowe risotto posypujemy roztartymi nitkami szafranu. Smacznego!



Wskazówki

Pietruszkę można zastąpić świeżymi ziołami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.