Risotto z szafranem i parmezanem to klasyczne włoskie danie. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecane na każdą okazję
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Wlewamy wino, gdy odparuje, stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Zestawiamy naczynie z ognia, Dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto posypujemy roztartymi nitkami szafranu. Smacznego!
Pietruszkę można zastąpić świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz