Sakiewki z udek

Smaczne udka z kurczaka wykonane w zupełnie nowy sposób - w formie sakiewek, które zadzwią wszystkich Twoich gości! Pochwałom smaku nie będzie końca.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 ugotowane udka z kurczaka
  • 200 g mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 200 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 szklanka bułki tartej

Dodatkowo:

  • ulubiony dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Z ugotowanych udek usuń skórę i kości, a mięso rozdrobnij widelcem. Do bulionu dodaj masło i gotując, stopniowo wsypuj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do rozpuszczenia całej mąki. Ciepłe ciasto zagnieć i odstaw do przestudzenia.



Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie zeszklij na oleju. Mięso wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku przyprawami. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, spłaszcz je i nałóż na każdy kawałek porcję farszu.



Krok 3

Z ciasta z farszem uformuj sakiewki przypominające udko. Każdą sakiewkę namocz w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtocz w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Sakiewki podawaj z dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.