Sakiewki z udek

Smaczne udka wykonane w inny sposób niż tradycyjne - w formie sakiewek, które zadzwią wszystkich gości. Pochwałom gospodnyni nie będzie końca!

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 ugotowane udka z kurczaka
  • - 200 g mąki
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1/2 opakowania naturalnego serka śniadaniowego
  • - 2 łyżki masła
  • - 200 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ łyżeczki chili
  • - do panierowania: 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 szklanka bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Z ugotowanych udek usuwamy skórę i kości, a mięso rozdrabniamy. Do bulionu dodajemy masło i gotując, stopniowo wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy. Ciepłe ciasto zagniatamy i odstawiamy.



Krok 2

Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju, a następnie mieszamy z mięsem i serkiem. Doprawiamy przyprawami. Kawałki ciasta spłaszczamy i faszerujemy.



Krok 3

Formujemy sakiewki przypominające udko. Panierujemy w roztrzepanym z mlekiem jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.