Smaczne udka z kurczaka wykonane w zupełnie nowy sposób - w formie sakiewek, które zadzwią wszystkich Twoich gości! Pochwałom smaku nie będzie końca.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Z ugotowanych udek usuń skórę i kości, a mięso rozdrobnij widelcem. Do bulionu dodaj masło i gotując, stopniowo wsypuj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do rozpuszczenia całej mąki. Ciepłe ciasto zagnieć i odstaw do przestudzenia.
Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie zeszklij na oleju. Mięso wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku przyprawami. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, spłaszcz je i nałóż na każdy kawałek porcję farszu.
Z ciasta z farszem uformuj sakiewki przypominające udko. Każdą sakiewkę namocz w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtocz w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Sakiewki podawaj z dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!
Dodaj komentarz