Japońskie pierożki gyoza z wieprzowiną

Azjatyckie pierożki stają się coraz popularniejsze w Polsce - od chińskich dim sum, przez koreańskie mandu, po japońskie gyoza. Niegdyś dostęp do produktów tego typu był ograniczony, dziś można kupić je w każdym większym sklepie. Mimo to, warto jednak spróbować przyrządzić je samodzielnie. Wykonanie pierożków gyoza z wieprzowiną nie zajmie dłużej niż przygotowanie tradycyjnych, polskich pierogów, a może okazać się smaczną odmianą.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 2 szklanki mąki pszennej,
  • - ½ szklanki wrzątku,
  • - ¼ łyżeczki soli,
  • - mąka ziemniaczana do podsypania

Farsz:

  • - 300 g mielonej wieprzowiny,
  • - ¼ główki kapusty pekińskiej,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka startego imbiru,
  • - 1 łyżka sosu sojowego,
  • - 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • - 1 łyżeczka soli,
  • - 1 łyżeczka cukru,
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Do smażenia:

  • - 4 łyżki oleju sezamowego,
  • - 2 szklanki wody

Sos:

  • - 6 łyżeczek sosu sojowego,
  • - 3 łyżeczki octu ryżowego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować ciasto: sól rozpuścić w wodzie. Mąkę przesypać do miski i powoli wlewać wodę, cały czas mieszając łyżką. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Owinąć folią i odłożyć na 10 minut do lodówki. Następnie wyjąć, rozwałkować na podsypanym mąką ziemniaczaną blacie na cienki placek i szklanką (o średnicy około 8 cm) wyciąć 40 okręgów. Przykryć ściereczką na czas przygotowania farszu.



Krok 2

Kapustę drobno posiekać, przełożyć na sito i posypać solą. Odstawić na około 15 minut, a następnie odcisnąć nadmiar wody.



Krok 3

Czosnek drobno posiekać. W misce wymieszać mięso mielone z kapustą, czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, olejem sezamowym, solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie wymieszać dłonią.



Krok 4

Nakładać czubatą łyżeczkę farszu na ciasto. Brzegi zwilżyć zimną wodą, zwinąć na pół i skleić, tworząc charakterystyczną falbankę.



Krok 5

Pierożki smażyć partiami (po 10 sztuk). Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju sezamowego, położyć pierożki. Smażyć 2-3 minuty, aż przypieką się od dołu (tylko z jednej strony). Następnie wlać ½ szklanki wody. Przykryć patelnię pokrywką. Gotować 4-5 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i poczekać, aż woda zupełnie odparuje.



Krok 6

Pierożki zdjąć z patelni. Serwować z sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.