Sałatka grecka z arbuzem

Letnia wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. Orzeźwi w nawet najbardziej upalne dni, a także idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Słodki arbuz ze słonym serem feta to naprawdę zgrany duet.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g sera feta,
  • - 2 pomidory,
  • - 2 ogórki szklarniowe,
  • - 1 plaster arbuza (bez pestek),
  • - ½ szklanki czarnych oliwek,
  • - ½ czerwonej cebuli
  • - garść liści świeżej bazylii

Dressing:

  • - 60 ml oliwy z oliwek,
  • - 3 łyżki octu balsamicznego,
  • - sok z 1 cytryny,
  • - 1 łyżka miodu,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki i pomidory umyć. Ogórki pokroić w półplasterki, a pomidory w ósemki. Cebulę pokroić w piórka, ser feta w kostkę. Plaster arbuza przekroić na cztery lub pokroić w kostkę.



Krok 2

Przygotować dressing: dokładnie wymieszać razem wszystkie składniki (najłatwiej zrobić to za pomocą słoika – umieścić w nim składniki, zakręcić i energicznie potrząsać przez około minutę).



Krok 3

Na półmisek wyłożyć warzywa, fetę, oliwki i arbuza. Polać dressingiem i posypać listkami świeżej bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.