Komosę przed gotowaniem wypłucz dokładnie w zimnej wodzie a następnie odsącz na gęstym sitku (ziarenka komosy są bardzo drobne). Następnie zalej komosę wodą w proporcji 2:1, zagotuj a gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 10 minut. W tym czasie komosa napęcznieje i wchłonie resztę wody.
Odmierz 2 szklanki ugotowanej komosy. Pokrój czosnek i papryczkę chilli na cienkie plasterki.
Szpinak opłucz i wysusz. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć czosnek i papryczkę chilli i podgrzej.
Gdy patelnia się nagrzeje, połóż filety z łososia, przesmaż z obu stron, wlej sos ostrygowy i wszystko razem chwilę podgrzewaj. Dodaj komosę, całość wymieszaj i smaż przez około minutę.
Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj, a następnie odstaw z ognia.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Dodaj komentarz