Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 450 g zielonych szparagów
  • 5 łyżek masła
  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 5–6 suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końcówki. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 




Krok 4

Połowę ilości masła roztapiamy na patelni. Dodajemy szparagi i smażymy około 5 minut. 




Krok 5

Resztę masła roztapiamy w garnku. Wsypujemy 2 łyżki mąki. Podsmażamy i cały czas mieszając wlewamy powoli mleko. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy szparagi. 




Krok 6

Zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gnocchi gotujemy przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Gnocchi dodajemy do sosu i mieszamy delikatnie, dodajemy starty parmezan. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dekorujemy nimi potrawę. 




Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.