Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końcówki. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
Połowę ilości masła roztapiamy na patelni. Dodajemy szparagi i smażymy około 5 minut.
Resztę masła roztapiamy w garnku. Wsypujemy 2 łyżki mąki. Podsmażamy i cały czas mieszając wlewamy powoli mleko. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy szparagi.
Zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gnocchi gotujemy przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Gnocchi dodajemy do sosu i mieszamy delikatnie, dodajemy starty parmezan. Suszone pomidory kroimy w kostkę i dekorujemy nimi potrawę.
Dodaj komentarz