Sałatka z pomidorem i ogórkiem

Pomidory jako warzywa niskokaloryczne szczególnie polecane są dla osób na diecie. Zawierają także witaminę C, która wzmacnia naszą odporność. Pomidory można przygotować na wiele sposobów, mogą być to pomidory pieczone, pomidory w formie przecieru, ale także tradycyjnie jako plasterek dla urozmaicenia kanapki. W tym przypadku pomidor będzie głównym bohaterem przedstawionej sałatki.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -2 pomidory
  • -1 długi ogórek
  • -1 mała cebula czerwona
  • -100 g liści szpinaku
  • -sól
  • -pieprz
  • -2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Liście szpinaku opłucz i odstaw do odsączenia wody. Pomidory i ogórek dokładnie umyj. Ogórek pokrój na cienkie plasterki razem ze skórką. Pomidory pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.



Krok 2

Do miski przełóż liście szpinaku, pokrojone pomidory, ogórka, cebulę i wymieszaj.



Krok 3

Całość skropl oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.



Wskazówki

Jeśli nie masz oliwy z oliwek możesz użyć oleju z pestek winogrona lub rzepakowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.