Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm, na spód wyłożyć papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Do dużej miski wsypać suche składniki: mąkę, dodać cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko wymieszać. Do rondelka wlać mleko z miodem, dodać margarynę, wszystko wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się margaryny i miodu, przestudzić. Do czystej miski wlać maślankę, dodać jajka oraz rum. Wlać mieszankę mleka, margaryny i miodu i zmiksować. Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta tj. 1/3 wlać do okrągłej foremki i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na kratce. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem. Ostudzić przed przełożeniem kremem.
Do suchej misy miksera włożyć mascarpone i wlać śmietankę, dodać cukier puder i ubijać, aż krem będzie puszty i sztywny tj. ok. 5 minut. Pod koniec ubijania dodać cynamon i śmietan-fix. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami wystudzonej kawy rozpuszczalnej, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3 ilość masy. Powtórzyć z dwoma krążkami, resztę kremu rozsmarować na wierzchu tortu. Wierz tortu udekorować dripem czekoladowym oraz szyszkami zrobionymi z marcepanu i migdałów. Wstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na całą noc.
Dodaj komentarz