Torcik piernikowy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Torcik piernikowy

  • BLATY PIERNIKOWE:
  • 400 g mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka ŁACIATE 3,2%
  • 3 łyżki miodu
  • 250 g margaryny
  • 300 ml maślanki MRĄGOWSKIEJ
  • 3 jajka
  • 3 łyżki rumu
  • KREM ŚMIETANKOWO-CYNAMONOWY:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36% Łaciata
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżek cukru pudru
  • 2 op. śmietan-fix
  • 1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO

  • nasączenie: 9 łyżek wystudzonej kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • baton marcepanowy, migdały przekrojone na pół
  • drip cake:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki 30% Łaciata
  • łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Wykonanie blatów piernikowych

Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm, na spód wyłożyć papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Do dużej miski wsypać suche składniki: mąkę, dodać cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko wymieszać. Do rondelka wlać mleko z miodem, dodać margarynę, wszystko wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się margaryny i miodu, przestudzić. Do czystej miski wlać maślankę, dodać jajka oraz rum. Wlać mieszankę mleka, margaryny i miodu i zmiksować. Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta tj. 1/3 wlać do okrągłej foremki i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić na kratce. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem. Ostudzić przed przełożeniem kremem.



Wykonanie kremu

Do suchej misy miksera włożyć mascarpone i wlać śmietankę, dodać cukier puder i ubijać, aż krem będzie puszty i sztywny tj. ok. 5 minut. Pod koniec ubijania dodać cynamon i śmietan-fix. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami wystudzonej kawy rozpuszczalnej, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3 ilość masy. Powtórzyć z dwoma krążkami, resztę kremu rozsmarować na wierzchu tortu. Wierz tortu udekorować dripem czekoladowym oraz szyszkami zrobionymi z marcepanu i migdałów. Wstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.