Szakszuka z bobem

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

szakszuka przygotowanie składników

  • 2-3 średniej wielkości pomidory,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 jajka klasa "M",
  • sól, pieprz do smaku,
  • szklanka ugotowanego bobu ( bez łupek ),
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzmy wrzątkiem i pozbawmy skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dajemy olej. Wrzucamy cebulkę wraz na rozgrzany olej i podsmażamy aż cebulka się nam zeszkli. Na zeszkloną cebulkę dajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz przyprawą suszone pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią oraz mieszamy z bobem. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż odparuje nadmiar płynu. Gdy nadmiar płynu odparuje to robimy dwa dołeczki w które wbijamy po jajku i przykrywamy pokrywką aż jajka się nieco zetną, zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Gotową szakszuke podajemy na patelni a wierzch posypujemy jeszcze odrobiną przyprawy suszone pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.