Pomidory sparzmy wrzątkiem i pozbawmy skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dajemy olej. Wrzucamy cebulkę wraz na rozgrzany olej i podsmażamy aż cebulka się nam zeszkli. Na zeszkloną cebulkę dajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz przyprawą suszone pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią oraz mieszamy z bobem. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż odparuje nadmiar płynu. Gdy nadmiar płynu odparuje to robimy dwa dołeczki w które wbijamy po jajku i przykrywamy pokrywką aż jajka się nieco zetną, zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Gotową szakszuke podajemy na patelni a wierzch posypujemy jeszcze odrobiną przyprawy suszone pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią.
Dodaj komentarz