Tagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kostka bulionowa
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 150 ml śmietanki Łaciata - 18 % ,
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl. wody
  • Sól i pieprz
  • Tłuszcz

Dodatkowo:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić.



Krok 2

Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kawałki. Przełożyć mięso na patelnię z tłuszczem, przesmażyć, oprószyć solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę, dodać kostkę bulionową i mięso. Następnie wlać śmietankę Łaciatą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować na wolnym ogniu. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, wlać do gotującego się mięsa, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Pietruszkę opłukać, pokroić. Makaron podawać polanym sosem i posypany natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.