Lasagne z krewetkami i pesto

Krewetkowa wersja zapiekanki. Dla miłośników krewetek i lasagne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 25 dag rozmrożonych krewetek koktajlowych
  • Sok z połowy limonki
  • 150 g mozzarelli Mlekpol
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Słoiczek zielonego pesto

Przygotowanie

Krok 1

Nastawimy piekarnik na 190 ˚C.



Krok 2

Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodaj krewetki, sok z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 5 minut.



Krok 3

Gotujemy makaron w osolonej wodzie do uzyskania konsystencji al. dente.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy naprzemiennie warstwę makaronu, zielonego pesto, plastry mozzarelli i krewetki.



Krok 5

Pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.