Lasagne z krewetkami i pesto

Krewetkowa wersja zapiekanki. Dla miłośników krewetek i lasagne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 250 g rozmrożonych krewetek koktajlowych
  • sok z połowy limonki
  • 150 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoiczek zielonego pesto

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190 ˚C.



Krok 2

Krewetki umyj i osusz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i dodaj posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodaj krewetki i sok z limonki. Przypraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut.



Krok 3

Ugotuj makaron w osolonej wodzie do uzyskania konsystencji al dente.



Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Ułóż w nim naprzemiennie warstwę makaronu, zielonego pesto, plastry mozzarelli i krewetki. Wierzch posyp mozzarellą.



Krok 5

Piecz 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.