Do miski wlej śmietankę Łaciatą i dodaj masło orzechowe, wymieszaj za pomocą rózgi. Dolej sos sojowy i ocet winny ryżowy oraz olej sezamowy. Z połowy limonki wyciśnij sok. Czosnek rozgnieć nożem i posiekaj, a następnie dodaj do marynaty. Dodaj starty imbir. Przypraw curry. W moździerzu utrzyj ziarna całej kolendry i dodaj przyprawę do marynaty. Kurczaka włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Mięso przełóż do garnka i dolej odrobinę marynaty. Piecz w piekarniku, funkcja termoobieg, temperatura 130°C, czas 15-20 minut.
Do miski wlej sos rybny i sok z limonki. Dodaj drobno posiekany czosnek. Przypraw słodką mieloną papryką. Obrane mango i ogórka pokrój w cienki plasterki. Papryczkę chili pokrój na pół (wyrzuć nasiona) i pokrój bardzo drobno. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka. Wszystkie składniki włóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszony twaróg Mazurski Smak.
Na talerz wyłóż sałatkę, a na wierzch połóż kurczaka i polej wszystko sosem. Smacznego!
Dodaj komentarz