Tajski kurczak z masłem orzechowym

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g udek z kurczaka, bez kości i bez skóry
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 12% Mlekpol
  • 80 g masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½ limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kolendry

Sałatka:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 ogórek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 tajskie czerwone chili
  • 1 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ⅓ opakowania twarogu Mazurski Smak tłusty
  • ½ limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlej śmietankę Łaciatą i dodaj masło orzechowe, wymieszaj za pomocą rózgi. Dolej sos sojowy i ocet winny ryżowy oraz olej sezamowy. Z połowy limonki wyciśnij sok. Czosnek rozgnieć nożem i posiekaj, a następnie dodaj do marynaty. Dodaj starty imbir. Przypraw curry. W moździerzu utrzyj ziarna całej kolendry i dodaj przyprawę do marynaty. Kurczaka włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Mięso przełóż do garnka i dolej odrobinę marynaty. Piecz w piekarniku, funkcja termoobieg, temperatura 130°C, czas 15-20 minut.



Krok 2

Do miski wlej sos rybny i sok z limonki. Dodaj drobno posiekany czosnek. Przypraw słodką mieloną papryką. Obrane mango i ogórka pokrój w cienki plasterki. Papryczkę chili pokrój na pół (wyrzuć nasiona) i pokrój bardzo drobno. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka. Wszystkie składniki włóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokruszony twaróg Mazurski Smak.



Krok 3

Na talerz wyłóż sałatkę, a na wierzch połóż kurczaka i polej wszystko sosem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.