Tarta owocowa

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Słodkie ciasto kruche

  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 0,5 łyżeczki soli,
  • - 110 g drobnego cukru,
  • - 200 g masła Extra Łaciate (osełka),
  • - 3 żółtka

Krem budyniowy

  • - 2 szklanki mleka Łaciate 3,2 %,
  • - 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka + 3 łyżki mąki pszennej ,
  • - 200 g masła Extra Łaciate (osełka),
  • - kilka kropli aromatu migdałowego,
  • - 3 łyżki cukru do smaku

Glazura

  • - ok. szklanki dżemu morelowego

Przygotowanie

Ciasto kruche

Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min.



Krem budyniowy

Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (tj. 2 szklanek). Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń po łyżce. Dodać aromat migdałowy.



Przygotowanie tarty

Na wystudzony spód wyłożyć krem i ułożyć dowolne owoce. Całość pokryć glazurą.



Glazura

Dżem podgrzać a następnie za pomocą pędzelka rozprowadzić ciepłą glazurę na owocach. Przygotowaną tartę wstawić do lodówki na ok. 3-4 h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.