Tarta z bananami

Bardzo słodka tarta z bananami to pomysł na idealny deser dla dzieci. Zasmakuje każdemu łasuchowi.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 4 banany
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 230 ml mleka
  • 20 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 5 żółtek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • 60 g grochu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę do tarty lekko smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Obciążamy grochem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy do przestudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.



Krok 3

Przygotowujemy nadzienie. Mleko wlewamy do garnka razem ze śmietanką Łaciatą i podgrzewamy. W misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dalej, aby nie było grudek.



Krok 4

Gdy mleko ze śmietanką Łaciatą zacznie wrzeć wlewamy masę z żółtkami, cały czas mieszając podgrzewamy. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Obieramy jednego banana i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy go do masy i mieszamy. Wykładamy nadzienie na spód tarty.



Krok 5

Pozostałe banany obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie układamy plasterki na budyniu. Wstawiamy formę do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu studzimy przez godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.