Bardzo słodka tarta z bananami to pomysł na idealny deser dla dzieci. Zasmakuje każdemu łasuchowi.
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę do tarty lekko smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Obciążamy grochem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy do przestudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.
Przygotowujemy nadzienie. Mleko wlewamy do garnka razem ze śmietanką Łaciatą i podgrzewamy. W misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dalej, aby nie było grudek.
Gdy mleko ze śmietanką Łaciatą zacznie wrzeć wlewamy masę z żółtkami, cały czas mieszając podgrzewamy. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Obieramy jednego banana i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy go do masy i mieszamy. Wykładamy nadzienie na spód tarty.
Pozostałe banany obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie układamy plasterki na budyniu. Wstawiamy formę do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu studzimy przez godzinę.
Dodaj komentarz