Świąteczny torcik makowy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto makowe:

  • 8 jaj
  • 300 g suchego maku
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1 olejek migdałowy

Poncz:

  • 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 40 ml Amaretto

Bita śmietana:

  • Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami
  • 300 ml śmietany 30% Łaciata
  • 200 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 400 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwnik zielony

Dodatkowo:

  • kolorowe perełki cukrowe
  • białe wiórki kokosowe

Przygotowanie

Ciasto makowe

Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.



Poncz

Kawę rozpuszczalną wystudzić i wlać Amaretto, wymieszać.



Masa śmietanowo- czekoladowa

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki. Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.



Bita śmietana

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.



Składanie tortu

Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.