Tarta z truskawkami i waniliową pianką

Autor:

Anula

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 250 g masła Łaciate,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 żółtek

Pianka:

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • około 400 g truskawek,
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz masło – wszystko siekamy dokładnie nożem. Dodajemy żółtka. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Formę do tarty o średnicy ok 31 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Spód oraz boki wyklejamy większą częścią ciasta. Dokładnie, raz przy razie, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 15 minut. Studzimy.





Krok 2

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, a następnie proszek budyniowy. Na końcu (nie przerywając miksowania) małym strumieniem wlewamy stopniowo olej. Gotową pianę wykładamy na upieczony spód.





Krok 3

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Układamy je dowolnie na pianie. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowej tarty posypujemy cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.