Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz masło – wszystko siekamy dokładnie nożem. Dodajemy żółtka. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Formę do tarty o średnicy ok 31 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Spód oraz boki wyklejamy większą częścią ciasta. Dokładnie, raz przy razie, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 15 minut. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, a następnie proszek budyniowy. Na końcu (nie przerywając miksowania) małym strumieniem wlewamy stopniowo olej. Gotową pianę wykładamy na upieczony spód.
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek. Układamy je dowolnie na pianie. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 25-30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch gotowej tarty posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz