Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.
Następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.
Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje rozpuścić ją i przestudzić.
Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.
Ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz kilkoma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy w kształcie motyla.
Wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-14 15:05:00
Smaczny i piękny tort dla dzieci :)
Odpowiedz