Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 jajek
  • 20 dag migdałów zmielonych
  • 10 dag cukru
  • 20 dag czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki Łaciata 36%
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 40 dag truskawek
  • Listki melisy lub mięty

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku.



Krok 2

Następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać.



Krok 3

Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową.



Krok 4

Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół.



Krok 5

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje rozpuścić ją i przestudzić.



Krok 6

Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.



Krok 7

Ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz kilkoma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy w kształcie motyla.



Krok 8

Wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-14 15:05:00

Smaczny i piękny tort dla dzieci :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.