Tarta ze szparagami

Autor:

Aneta P

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tarta:

  • 1 arkusz ciasto francuskie
  • 10 szt szparagi zielone
  • 200 ml Śmietany Łaciata 18%
  • 3 szt jajka
  • 3 łyżki sera żółtego, startego
  • 1 szt cebula mała,
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło Łaciate do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Formę do tarty natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim, przyciąć nadmiar ciasta. Na wierzchu ułożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec w pierniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.



Krok 2

Szparagi umyć, przyciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na dwa mniejsze kawałki i gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wyjąć z wody i osuszyć. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle.



Krok 3

Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę, parmezan, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i wylać na podpieczoną tartę. Na wierzchu ułożyć szparagi. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.