Figi zapiekane z kozim serem, tymiankiem i orzechami włoskimi

Gdy szykuje się elegancka kolacja, a pomysłu na przystawkę brak... Świetnie sprawdzą się pieczone figi z roladką kozią pleśniową, orzechami włoskimi i tymiankiem. Proste w przygotowaniu, a przy tym wykwintne i pięknie wyglądające. Goście będą zachwyceni.

Danie: Kolacja

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Kolacja

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 świeżych fig,
  • - 12 plasterków roladki koziej pleśniowej,
  • - 30 g orzechów włoskich,
  • - listki z 4 gałązek tymianku

Do podania:

  • - sos balsamiczny (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 2

Figi umyć, osuszyć, a następnie naciąć na krzyż. We wgłębienia włożyć roladkę kozią.



Krok 3

Orzechy włoskie posiekać. Figi posypać orzechami i tymiankiem.



Krok 4

Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, do rozpuszczenia się sera.



Krok 5

Figi wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerze. Polać sosem balsamicznym, jeśli używamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.