Do rondelka przelej śmietankę oraz mleko. Laskę wanilii przetnij wzdłuż ostrym nożem, wydrąż nasiona i całą laskę wraz z nasionami przełóż do rondelka. Zagotuj, zdejmij z ognia, wyjmij laskę i odstaw do przestudzenia.
Do miski przełóż żółtka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez ok. 2-3 minuty, do podwojenia objętości.
Gorący, ale nie wrzący, płyn zacznij cienką strużką wlewać do ubitych żółtek, cały czas mieszając masę trzepaczką (ubijaczką) do jajek. Następnie przełóż całość do garnka w którym podgrzewało się mleko, postaw na małym ogniu i podgrzej mieszając co jakiś czas. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Uważaj, aby jej nie zagotować, bo zrobi się jajecznica.
Do przestudzonej masy dodaj serek homogenizowany i zamieszaj do połączenia składników.
Masę przelej do naczynia, które włożysz do zamrażarki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wstaw przestudzone lody do zamrażarki na 4 - 5 godzin, co godzinę wyjmij i zmiksuj, aby pozbyć się kryształków lodu.
Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno mikserem. Mleko zagęszczone dokładnie wymieszaj z zimną kawą i połącz z ubitą śmietanką.
Przelej masę do naczynia i wstaw do zamrażarki lub maszynki do lodów.
Jeśli lody będą mrozić się w zamrażarce, co godzinę wyjmij lody, zamieszaj lub zmiksuj, aby pozbyć się kryształków lodu i wstaw ponownie do zamrażarki. Czynność powtórz ok. 4 razy.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij razem z połową cukru na puszystą, jasną masę. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź, a następnie powoli wlej do masy, ciągle miksując.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, dodaj pozostały cukier i ponownie ubij. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę.
Do czekolady z żółtkami stopniowo dodawaj ubite białka, mieszając delikatnie trzepaczką (bez miksowania). Na koniec dodaj ubita śmietankę, delikatnie mieszając.
Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 4 -5 godzin. Co godzinę wyjmuj lody i zmiksuj lub wymieszaj, aby pozbyć się kryształków lodu.
Przygotowane wcześniej lody wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10 - 15 minut, aby się lekko ogrzały.
Na dno tortownicy lub innego naczynia z wyjmowanym dnem połóż folię spożywczą. Możesz również wykorzystać silikonową formę, wówczas folia nie będzie potrzebna.
Przełóż do naczynia lody waniliowe i wyrównaj powierzchnię. Następnie dodaj lody kakaowe, a na koniec czekoladowe. Wyrównaj z wierzchu i wstaw całość do zamrażarki. Jeśli użyjesz formy silikonowej, wstaw ją na 2-3 sekundy do gorącej wody, dzięki temu tort łatwo wyjmiesz. Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami. Smacznego!
Przed ubiciem koniecznie schłodź śmietankę minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C. Mleko skondensowane powinno być także schłodzone.
Do lodów możesz dodać ulubione owoce lub bakalie.
Laskę wanilii z lodów waniliowych możesz wysuszyć, pokroić na kawałki, przełożyć do słoiczka i zasypać cukrem. W ten sposób otrzymamy domowy cukier waniliowy.
Dodaj komentarz