Tort lodowy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Lody waniliowe:

  • 250 ml śmietanki 36 % UHT Łaciata
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 3 żółtka ze średniej wielkości jajek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
  • 1 laska wanilii

Lody kawowe:

  • 250 ml śmietanki UHT 36% Łaciata
  • 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego Łaciate
  • 50 ml mocnego espresso

Lody czekoladowe:

  • 250 ml śmietanki UHT 36% Łaciata
  • 2 średnie jajka
  • 50 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

Przygotowanie

Lody waniliowe:

Do rondelka przelej śmietankę oraz mleko. Laskę wanilii przetnij wzdłuż ostrym nożem, wydrąż nasiona i całą laskę wraz z nasionami przełóż do rondelka. Zagotuj, zdejmij z ognia, wyjmij laskę i odstaw do przestudzenia.
Do miski przełóż żółtka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez ok. 2-3 minuty, do podwojenia objętości.
Gorący, ale nie wrzący, płyn zacznij cienką strużką wlewać do ubitych żółtek, cały czas mieszając masę trzepaczką (ubijaczką) do jajek. Następnie przełóż całość do garnka w którym podgrzewało się mleko, postaw na małym ogniu i podgrzej mieszając co jakiś czas. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Uważaj, aby jej nie zagotować, bo zrobi się jajecznica.

Do przestudzonej masy dodaj serek homogenizowany i zamieszaj do połączenia składników.


Masę przelej do naczynia, które włożysz do zamrażarki i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Wstaw przestudzone lody do zamrażarki na 4 - 5 godzin, co godzinę wyjmij i zmiksuj, aby pozbyć się kryształków lodu.



Lody kawowe:

Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno mikserem. Mleko zagęszczone dokładnie wymieszaj z zimną kawą i połącz z ubitą śmietanką.
Przelej masę do naczynia i wstaw do zamrażarki lub maszynki do lodów.

Jeśli lody będą mrozić się w zamrażarce, co godzinę wyjmij lody, zamieszaj lub zmiksuj, aby pozbyć się kryształków lodu i wstaw ponownie do zamrażarki. Czynność powtórz ok. 4 razy.



Lody czekoladowe:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij razem z połową cukru na puszystą, jasną masę. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź, a następnie powoli wlej do masy, ciągle miksując.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, dodaj pozostały cukier i ponownie ubij. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę.
Do czekolady z żółtkami stopniowo dodawaj ubite białka, mieszając delikatnie trzepaczką (bez miksowania). Na koniec dodaj ubita śmietankę, delikatnie mieszając.

Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 4 -5 godzin. Co godzinę wyjmuj lody i zmiksuj lub wymieszaj, aby pozbyć się kryształków lodu.



Przygotowanie tortu:

Przygotowane wcześniej lody wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10 - 15 minut, aby się lekko ogrzały.
Na dno tortownicy lub innego naczynia z wyjmowanym dnem połóż folię spożywczą. Możesz również wykorzystać silikonową formę, wówczas folia nie będzie potrzebna.

Przełóż do naczynia lody waniliowe i wyrównaj powierzchnię. Następnie dodaj lody kakaowe, a na koniec czekoladowe. Wyrównaj z wierzchu i wstaw całość do zamrażarki. Jeśli użyjesz formy silikonowej, wstaw ją na 2-3 sekundy do gorącej wody, dzięki temu tort łatwo wyjmiesz. Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami. Smacznego!



Wskazówki

Przed ubiciem koniecznie schłodź śmietankę minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C. Mleko skondensowane powinno być także schłodzone.

Do lodów możesz dodać ulubione owoce lub bakalie.

Laskę wanilii z lodów waniliowych możesz wysuszyć, pokroić na kawałki, przełożyć do słoiczka i zasypać cukrem. W ten sposób otrzymamy domowy cukier waniliowy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.