Tort lodowy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Lody waniliowe:

  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 serek homogenizowany Rolmlecz waniliowy
  • 100 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
  • 1 laska wanilii

Lody kawowe:

  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego Łaciate
  • 50 ml mocnego espresso

Lody czekoladowe:

  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 2 średnie jajka
  • 50 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

Przygotowanie

Lody waniliowe:

Do rondelka przelej śmietankę oraz mleko. Laskę wanilii przetnij wzdłuż ostrym nożem, wydrąż nasiona i całą laskę wraz z nasionami przełóż do rondelka. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia, wyjmij laskę i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Do miski przełóż żółtka, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez ok. 2-3 minuty, do podwojenia objętości. Ciepły jeszcze płyn zacznij cienką strużką wlewać do ubitych żółtek, cały czas mieszając trzepaczką do jajek. Następnie przełóż całość do garnka w którym podgrzewało się mleko, postaw na małym ogniu i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Uważaj, aby jej nie zagotować, bo zrobi się z niej jajecznica.

Do przestudzonej masy dodaj serek homogenizowany i wymieszaj do połączenia składników. Masę przelej do naczynia, które włożysz do zamrażarki. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Wstaw przestudzone lody do zamrażarki na ok. 4-5 godzin. Co godzinę wyjmij lody i zmiksuj, aby pozbyć się kryształków lodu.



Lody kawowe:

Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno mikserem. Mleko zagęszczone dokładnie wymieszaj z zimną kawą i połącz z ubitą śmietanką. Przelej masę do naczynia i wstaw do zamrażarki lub maszynki do lodów. Jeśli lody będą mrozić się w zamrażarce, co 1 godzinę wyjmuj je i zmiksuj. Czynność powtórz ok. 4 razy.



Lody czekoladowe:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij razem z połową cukru na puszystą, jasną masę. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź, a następnie powoli wlej do masy, ciągle miksując. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka, dodaj pozostały cukier i ponownie ubij. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę. Do czekolady z żółtkami stopniowo dodawaj ubite białka, mieszając delikatnie trzepaczką (bez miksowania). Na koniec dodaj ubita śmietankę, delikatnie mieszając.

Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 4 -5 godzin. Co godzinę wyjmuj lody i zmiksuj lub wymieszaj, aby pozbyć się kryształków lodu.



Przygotowanie tortu:

Przygotowane wcześniej lody wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10 - 15 minut, aby się lekko ogrzały. Na dno tortownicy lub innego naczynia z wyjmowanym dnem połóż folię spożywczą. Możesz również wykorzystać silikonową formę, wówczas folia nie będzie potrzebna.

Przełóż do naczynia lody waniliowe i wyrównaj powierzchnię. Następnie dodaj lody kakaowe, a na koniec czekoladowe. Wyrównaj z wierzchu i wstaw całość do zamrażarki. Jeśli użyjesz formy silikonowej, wstaw ją na 2-3 sekundy do gorącej wody, dzięki temu tort łatwo wyjmiesz. Przed podaniem udekoruj sezonowymi owocami. Smacznego!



Wskazówki

Przed ubiciem koniecznie schłodź śmietankę minimum 12 h w temperaturze poniżej 6°C. Mleko skondensowane powinno być także schłodzone.

Do lodów możesz dodać ulubione owoce lub bakalie.

Laskę wanilii z lodów waniliowych możesz wysuszyć, pokroić na kawałki, przełożyć do słoiczka i zasypać cukrem. W ten sposób otrzymamy domowy cukier waniliowy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.