Ciasto szachownica

Autor:

smaki-katriny

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

BISZKOPT

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek oleju

DODATKOWO

  • 1 litr śmietanki 36% Łaciata
  • 2 śmietan-fixy * opcjonalnie
  • 3 łyżki cukru pudru - czubate
  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • kawałek mlecznej czekolady do posypania ciasta

PONCZ

  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki wódki
  • 1 łyżka cukru
  • troszkę soku z cytryny

Przygotowanie

Ciasto

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier - miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao - miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza. Cieniutką część wkładamy do blaszki. Nasączamy ponczem - mieszamy ze sobą wszystkie składniki.





Krok 2

Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33 cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3 cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Polewamy je ponczem.





Krok 3

Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta. Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków. Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-)





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.