Tort malinowy

Autor:

Dorota Loboda

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa

  • 1 litr śmietanki 36% łaciatej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Maliny

  • 1 kg świeżych malin

Przygotowanie

Biszkopt

Jaja zmiksować z cukrem pudrem do białego koloru masy, dodać mąkę i proszek do pieczenia - dalej miksować.



Masa śmietankowa

Śmietankę schłodzić o ubić na sztywno, dodać cukier puder o sok z cytryny.



Przygotowanie tortu

Masę biszkoptową upiec w okrągłej tortownicy 24 cm w temperaturze 150 stopni 40 minut. Wystudzić o przeciąć na 3 blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną ( pół litra wody i sok z 1 cytryny). Na każdym blacie ułożyć po 1/4 masy śmietankowej a na to maliny. Kolejny blat biszkoptowy masa i maliny. Gdy wszystkie blaty są ułożone śmietanką smarujemy boki tortu i wierzch. Na górze układamy maliny i dekorujemy masą śmietankową. Schładzamy w lodówce ok godziny . Smacznego☺



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.