Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać posiekane bardzo zimne masło i sól. Zagnieść krótko na sypką masę. Dodać cukier puder, przemieszać. Dodać żółtka i zagnieść całość do połączenia się składników. Ciasto podzielić: 1/3 zamrozić. Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować lekko masłem. Pozostałą większą częścią ciasta wylepić równo dno i brzegi formy. Schłodzić ciasto w tortownicy przez min. 3 godziny. Panakłuwać widelcem lub patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C. Po 1 minucie, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec ciasto około 15-20 min, do lekkiego zezłocenia i podrośnięcia. Wyjąć i wyłożyć nadzienie jagodowe.
Odłożyć pół szklanki jagód. Resztę przesypać do miski. Jagody w szklance podgrzać w mikrofali do momentu, aż popękają i puszczą sok. Dodać do pozostałych jagód i wymieszać. Dodać resztę składników - ponownie wymieszać. Przełożyć na ciepłe, podpieczone ciasto. Wyrównać. Na wierzch równomiernie zetrzeć odłożone wcześniej, zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 50 min. W połowie czasu można przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia - gdyby boki za bardzo się przypiekały. Wyjąć, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie pokryć śmietankowym kremem lub zwykłą bita śmietaną :)
Żelatynę spożywczą wsypać do małego naczynia i zalać odrobiną śmietanki - tylko do przykrycia, wymieszać - odstawić na 10 min. Serki przełożyć do miski, wymieszać z żółtkami i cukrem. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Dodać połowę żelatyny deserowej i zmiksować do połączenia. Następnie, cały czas ubijając masę - dodawać powoli masę serkową (partiami) na przemian z rozpuszczoną przez 10 s. w mikrofali żelatyną spożywczą (ma być lekko ciepła, płynna - nie wolno dopuścić do jej zagotowania). Na koniec dodać resztę żelatyny deserowej - ubić mikserem do połączenia. Masa powinna być gęsta, a zgęstnieje jeszcze bardziej po schłodzeniu. Przełożyć masę na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić całość przez min. 3 godz. Po tym czasie można przyozdobić boki jagodami zagotowanymi z odrobiną kaszy manny (muszą być przestudzone), a na wierzchu przy użyciu noża wykonać dekoracyjną kratkę.
Podawać schłodzone.
Dodaj komentarz