Trufle czekoladowe z rumem

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g deserowej czekolady
  • 100 g miękkiego masła Łaciate
  • 5 łyżek śmietanki Łaciata 36%
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki rumu
  • gorzkie kakao i/ lub posiekane migdały lub orzechy laskowe do obtaczania

Przygotowanie

Przygotowanie

Czekoladę połam na kostki, przełóż do miseczki i wstaw do garnka z gotującą się wodą, zaczekaj aż czekolada się rozpuści cały czas mieszając. Uważaj aby woda nie dostała się do czekolady.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło, miód, śmietankę oraz rum. Dokładnie wymieszaj.

Gotową masę wstaw na 2 godziny do lodówki aby zgęstniała.
Następnie podziel ją na 12- 16 równych porcji i uformuj kulki.
Na koniec każdą kulkę obtocz dokładnie w gorzkim kakao. Wstaw do lodówki na godzinę.
Podawaj schłodzone.





Wskazówki

Trufle idealnie nadają się na prezent dla bliskiej osoby. Gdy będą gotowe, przełóż każdą do małej papierowej papilotki a następnie zapakuj w ozdobne pudełko.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.