Frittata to lekkie, a jednocześnie sycące śniadanie, które przygotowywane jest na bazie jajek. Warto wypróbować jej wyjątkową wersję z dynią, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi!
Frittatę można serwować solo lub z dodatkiem pieczywa.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.
Dynię pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Fasolkę szparagową umyj, podetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.
Do naczynia żaroodpornego (tego samego, którego będziesz używać do pieczenia frittaty) włóż dynię. Dodaj oliwę z oliwek, a następnie posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut. Dynia ma zmięknąć, ale nie rozpadać się. Pozostaw dynię do przestygnięcia.
Rozdrobnij widelcem twaróg. Odłóż trochę do dekoracji.
W miseczce wymieszaj twaróg, jajka i śmietanę. Masę posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj.
Dynię wraz z pozostałymi warzywami dodaj do masy jajecznej. Całość wlej do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż do ścięcia masy.
Przed podaniem posyp fritattę odłożonym wcześniej twarogiem. Smacznego!
Dodaj komentarz