Warzywna frittata z twarogiem

Frittata to lekkie, a jednocześnie sycące śniadanie, które przygotowywane jest na bazie jajek. Warto wypróbować jej wyjątkową wersję z dynią, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi. Frittatę można serwować solo lub z dodatkiem pieczywa.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18%
  • 250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 300 g miąższu dyni (bez skóry i pestek)
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.



Krok 2

Dynię pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Fasolkę szparagową umyj, podetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 3

Do naczynia żaroodpornego (tego samego, którego będziesz używać do pieczenia frittaty) włóż dynię, dodaj oliwę z oliwek, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut. Dynia ma zmięknąć, ale nie rozpadać się. Pozostaw dynię do przestygnięcia.



Krok 4

Rozdrobnij widelcem twaróg. Odłóż trochę do dekoracji.



Krok 5

W miseczce wymieszaj twaróg, jajka i śmietanę. Masę posól i popieprz.



Krok 6

Dynię wraz z pozostałymi warzywami dodaj do masy jajecznej. Całość wlej do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż do ścięcia masy.



Krok 7

Przed podaniem frittaty posyp ją odłożonym twarogiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.