Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół lub w ćwiartki (w zależności od wielkości). Truskawki przełóż do miski i skrop likierem pomarańczowym.
W garnku zagotuj wodę, masło, sól, cukier oraz połowę skórki otartej z cytryny. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Odstaw do przestudzenia.
Następnie do masy dodaj po jednym jajku i szczyptę soli, miksując ją mikserem. Masę przełóż do rękawa cukierniczego (z końcówką w kształcie gwiazdki). Wyszprycuj pierścień o średnicy 26 cm, na papierze do pieczenia ułożonym na blasze piekarnika. Piecz 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmij, ostudź, a następnie przekrój poziomo na pół.
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem, pozostałą skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym na sztywno. Rozłóż na dolnej połowie ostudzonego pierścienia, ułóż truskawki i przykryj górną połową.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a potem skrop nią pierścień i posyp go migdałami. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz