Wieniec z bitą śmietaną i truskawkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto ptysiowe:

  • 1 łyżka cukru
  • 240 ml wody
  • 50 g masła Łaciate
  • 150 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g świeżych truskawek
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Dekoracja:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki płatków migdałowych (uprażonych na złoty kolor)

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół lub w ćwiartki (w zależności od wielkości). Truskawki przełóż do miski i skrop likierem pomarańczowym.



Krok 2

W garnku zagotuj wodę, masło, sól, cukier oraz połowę skórki otartej z cytryny. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj energicznie aż powstanie gęsta, błyszcząca masa i odstaw do przestudzenia. Dodaj po jednym jajku miksując mikserem oraz szczyptę soli. Masę przełóż do rękawa cukierniczego (z końcówką w kształcie gwiazdki) Wyszprycuj pierścień o średnicy 26 cm na papierze do pieczenia ułożonym na blasze piekarnika. Piecz 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Wyjmij, ostudź a następnie przekrój na pół, poziomo.



Krok 3

Zimną śmietankę ubij z cukrem, pozostałą skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym na sztywno. Rozłóż na dolnej połowie ostudzonego pierścienia, ułóż truskawki i przykryj górną połową.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, skrop pierścień i posyp migdałami. Podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.