Ziemniaczana zupa pikantna

Ziemniaczana zupa pikantna to danie aromatyczne i pikantne. Zupa która rozgrzeje każdego. Polecana zarówno na obiad, jak również na zimowy wieczór.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g ziemniaków
  • - 1 seler
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - 1,5 l wody
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Kiedy woda się podgrzewa, obieramy warzywa(z wyjątkiem ziemniaków) i kroimy na duże fragmenty. Warzywa dodajemy do wody i gotujemy. Dodajemy również pieprz.



Krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno do momentu, aż będą miękkie.



Krok 3

Kiedy warzywa w bulionie są już dość miękkie, wówczas dodajemy ziemniaki. Dodajemy przyprawy: sól, curry, paprykę ostrą. Gotujemy przez chwilę.



Krok 4 

Całość blendujemy. Posypujemy ziołami prowansalskimi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.