Ziemniaczana zupa pikantna to danie aromatyczne i pikantne. Zupa która rozgrzeje każdego. Polecana zarówno na obiad, jak również na zimowy wieczór.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Kiedy woda się podgrzewa, obieramy warzywa(z wyjątkiem ziemniaków) i kroimy na duże fragmenty. Warzywa dodajemy do wody i gotujemy. Dodajemy również pieprz.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno do momentu, aż będą miękkie.
Kiedy warzywa w bulionie są już dość miękkie, wówczas dodajemy ziemniaki. Dodajemy przyprawy: sól, curry, paprykę ostrą. Gotujemy przez chwilę.
Całość blendujemy. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Dodaj komentarz