Sos tzatziki

Sos tzatziki przyrządzany na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z najbardziej rozpoznawanych ikon greckiej kuchni. Piekący smak czosnku równoważą w nim ogórki i pyszny jogurt. To niezastąpiony sos na zimno do dań z grilla, zapiekanek, czy czosnkowego pieczywa.

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g jogurtu typu greckiego Mlekpol
  • Kilka łyżek śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 duże, surowe ogórki bez gniazd nasiennych
  • 3-5 ząbków czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obrane ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do nich sól, cukier i pieprz. Odstaw na 2-3 minuty, by ogórki puściły sok.



Krok 2

Do miski z ogórkami dodaj całe opakowanie jogurtu greckiego i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj, by składniki połączyły się, a potem odstaw sos na chwile do lodówki.



Krok 3

Przed podaniem na stół dodaj do sosu świeży koperek i kilka łyżek śmietanki, by nadać mu kremowej konsystencji. Smacznego!



Wskazówki

Sos tzatziki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, ale należy pamiętać, że ogórki puszczają sok i sos robi się coraz bardziej lejący.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.