Sos tzatziki przyrządzany na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z najbardziej rozpoznawanych ikon greckiej kuchni. Piekący smak czosnku równoważą w nim ogórki i pyszny jogurt. To niezastąpiony sos na zimno do dań z grilla, zapiekanek, czy czosnkowego pieczywa.
Osób: 6-8
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Obrane ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do nich sól, cukier i pieprz. Odstaw na 2-3 minuty, by ogórki puściły sok.
Do miski z ogórkami dodaj całe opakowanie jogurtu greckiego i zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj, by składniki połączyły się, a potem odstaw sos na chwile do lodówki.
Przed podaniem na stół dodaj do sosu świeży koperek i kilka łyżek śmietanki, by nadać mu kremowej konsystencji. Smacznego!
Sos tzatziki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, ale należy pamiętać, że ogórki puszczają sok i sos robi się coraz bardziej lejący.
Dodaj komentarz