Sos tzatziki

3.00
Oceń przepis:
Czas

Do 15 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

6-8

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

Duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego

Kilka łyżek Śmietanki Łaciatej 30%

2 duże, surowe ogórki bez gniazd nasiennych

3-5 ząbków czosnku

½ pęczka koperku

½ łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

  • Obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do nich sól, cukier i pieprz. Odstawiamy, na 2-3 minuty, by ogórki puściły sok.

Krok 2

  • Do miski z ogórkami dodajemy całe opakowanie jogurtu greckiego i zmiażdżone ząbki czosnku. Mieszamy, by składniki połączyły się i odstawiamy sos na chwile do lodówki.

Krok 3

  • Przed podaniem na stół dodajemy do sosu świeży koperek i kilka łyżek śmietanki Łaciatej, by nadać mu kremowej konsystencji.

Wskazówki

  • Sos tzatziki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, ale należy pamiętać, że ogórki puszczają sok i sos robi się coraz bardziej lejący.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0