Sos tzatziki

Sos tzatziki przyrządzany na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z najbardziej rozpoznawanych ikon greckiej kuchni. Piekący smak czosnku równoważą w nim ogórki i pyszny jogurt. To niezastąpiony sos na zimno do dań z grilla, zapiekanek, czy czosnkowego pieczywa.

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
  • Kilka łyżek Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 duże, surowe ogórki bez gniazd nasiennych
  • 3-5 ząbków czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1
Obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do nich sól, cukier i pieprz. Odstawiamy, na 2-3 minuty, by ogórki puściły sok.

Krok 2
Do miski z ogórkami dodajemy całe opakowanie jogurtu greckiego i zmiażdżone ząbki czosnku. Mieszamy, by składniki połączyły się i odstawiamy sos na chwile do lodówki.

Krok 3
Przed podaniem na stół dodajemy do sosu świeży koperek i kilka łyżek śmietanki Łaciatej, by nadać mu kremowej konsystencji.

Wskazówki

Sos tzatziki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, ale należy pamiętać, że ogórki puszczają sok i sos robi się coraz bardziej lejący.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.