Zupa cebulowa z grzankami

Autor:

Autor P2

Zupa cebulowa z grzankami jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Chrupiące grzanki nadają jej niezwykłego wyrazu. Warto wypróbować ten tani i prosty w przygotowaniu przepis. Zupa polecana jest zwłaszcza na jesienno-zimowe dni.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 800 g cebuli
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 4 łyżki masła
  • - 2 łyżki oleju
  • - 2 łyżki mąki
  • - 1 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 6 kromek chleba na grzanki

Przygotowanie

Krok 1 

Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Rozgrzewamy olej z masłem na głębokiej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy ok. 30 minut, aż cebula się zeszkli na złoto.



Krok 2 

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy mąką, mieszamy i smażymy. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy przez 10 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 3 

Chleb kroimy na średniej wielkości kawałki i smażymy na osobnej patelni na złoto na odrobinie tłuszczu.



Krok 4 

Zupę podajemy razem z grzankami z chleba.



Wskazówki

Grzanki można przygotować też w tosterze – bez dodatku tłuszczu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.