Zupa cebulowa z grzankami jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Chrupiące grzanki nadają jej niezwykłego wyrazu. Warto wypróbować ten tani i prosty w przygotowaniu przepis. Zupa polecana jest zwłaszcza na jesienno-zimowe dni.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Rozgrzewamy olej z masłem na głębokiej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy ok. 30 minut, aż cebula się zeszkli na złoto.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy mąką, mieszamy i smażymy. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy przez 10 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb kroimy na średniej wielkości kawałki i smażymy na osobnej patelni na złoto na odrobinie tłuszczu.
Zupę podajemy razem z grzankami z chleba.
Grzanki można przygotować też w tosterze – bez dodatku tłuszczu.
Dodaj komentarz