Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Chrzan idealnie podkreśla aromat białej kiełbasy. Polecamy to danie na każdą porę roku!
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotuj bulion. Do garnka włóż kości wieprzowe. Zalej je wodą, a następnie dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowym i zielem angielskim. Gotuj przez ok. 1,5 godziny.
Na patelnię dodaj masło i roztop. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Pod koniec smażenia dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż jeszcze ok. 2-3 minuty. Jajka ugotuj na twardo, a następnie odłóż je na bok, aż do wystygnięcia.
Z garnka wyjmij kości. Do bulionu dodaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj. Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i także pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do bulionu i wymieszaj. Następnie opłucz białą kiełbasę i także dodaj ją do bulionu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotuj przez ok. 20 minut, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka.
Na koniec dodaj chrzan i śmietankę. Energicznie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5-7 minut. Zupę podawaj z przekrojonymi na pół jajkami. Smacznego!
Dodaj komentarz