Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Chrzan idealnie podkreśla aromat białej kiełbasy. Polecana na każdą porę roku.

Danie: Zupy,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Zupy,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 50 g masła
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki chrzanu
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 surowe białe kiełbasy
  • - 2 jajka
  • - 2 ziemniaki
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka

Bulion:

  • - 1,5 l wody
  • - 200 g wędzonych kości wieprzowych
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy bulion: łączymy ze sobą poszczególne składniki bulionu i gotujemy przez 1,5 godziny.

Krok 2
Na roztopionym na patelni maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 3 minuty.

Krok 3
Do garnka wlewamy bulion (bez kości), dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, obrane i pokrojone w kostkę lub w większe części warzywa i opłukaną białą kiełbasę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Następnie całość gotujemy przez 20 minut.

Krok 4 
Na koniec dodajemy chrzan i śmietankę Łaciatą (zahartowaną wcześniej w 1 szklance bulionu). Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ugotowanym wcześniej i pokrojonymi na pół jajkami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.