Marchwiak z makiem

Autor:

Marzena

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 40 dag mąki,,
  • 7 dag drożdży,,
  • 200 ml mleka, ,
  • 5 dag masła,
  • ,2 łyżki cukru,,
  • szczypta soli.

Farsz

  • 3 łyżki zmielonego maku, ,
  • 2 marchewki,,
  • 2 łyżki miodu,,
  • 3 starte goździki, ,
  • cynamon,,
  • skórka z pomarańczy.

Dodatkowo

  • jajko, ,
  • lukier ,
  • skórka z pomarańczy.

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego mleko. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Robimy wgłębienie i wlewamy masło z maślanką. Dokładnie mieszamy i formujemy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.



Krok 2

Rozwałkowujemy na prostokątny kawałek o wysokości 5 mm. Ścieramy marchewkę. Dodajemy miód , mak, gożdziki, cynamon i skórkę pomarańczy. Łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na cieście. Przekładamy do keksówki. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 50 minut. Studzimy.



Krok 3

Polewamy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy. Smaczne ciasto o lekko słodkich , charakterystycznym smaku.



Wskazówki

Jest to pieróg z nadzieniem marchwiowo- makowym, pochodzącym z Lubelszczyzny.Smaczne ciasto o lekko słodkich , charakterystycznym smaku.Przygotowuję go kilka razy w ciągu roku, gości również u mnie na świątecznym stole. Pieróg ten wygląda jak zwinięta rolada. Dawniej do jego wypieku używano pieców chlebowych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.