Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego mleko. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Robimy wgłębienie i wlewamy masło z maślanką. Dokładnie mieszamy i formujemy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy na prostokątny kawałek o wysokości 5 mm. Ścieramy marchewkę. Dodajemy miód , mak, gożdziki, cynamon i skórkę pomarańczy. Łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na cieście. Przekładamy do keksówki. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 50 minut. Studzimy.
Polewamy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy. Smaczne ciasto o lekko słodkich , charakterystycznym smaku.
Jest to pieróg z nadzieniem marchwiowo- makowym, pochodzącym z Lubelszczyzny.Smaczne ciasto o lekko słodkich , charakterystycznym smaku.Przygotowuję go kilka razy w ciągu roku, gości również u mnie na świątecznym stole. Pieróg ten wygląda jak zwinięta rolada. Dawniej do jego wypieku używano pieców chlebowych.
Dodaj komentarz