Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami to niezwykle popularne i smaczne danie, które możemy serwować na rodzinnym obiedzie. Jest nie tylko pyszna, ale zdrowa i sycąca. Niejednemu sprawi przyjemność.

Danie: Zupy,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler,

Ze śmietanką

Danie: Zupy,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 ogórków kiszonych
  • - 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
  • - 4 ziemniaki
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 łyżka mąki pszennej
  • - 125 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 ziarna ziela angielskiego
  • - 4 łyżki oleju do smażenia
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną drobno włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.



Krok 2

Całość gotujemy aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.



Krok 3

Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy starte na tarce ogórki. Dodajemy je do zupy i wszystko przyprawiamy do smaku.



Krok 4 

Do zupy dolewamy śmietankę Łaciatą połączoną z mąką i gotujemy przez kilka minut.



Wskazówki

Żeby śmietanka z mąką się nie zwarzyły, przed wlaniem ich do garnka rozrabiamy je z chochlą gorącej zupy.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.