Zupa ogórkowa z ziemniakami

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

5

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Seler

Składniki

Składniki:

- 6 ogórków kiszonych

- 1 pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)

- 4 ziemniaki

- 1 l naturalnego bulionu warzywnego

- 1 łyżka mąki pszennej

- 125 ml Śmietanki Łaciatej 18%

- 2 liście laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 4 łyżki oleju do smażenia

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Krok 1
  • Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną drobno włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 2
  • Całość gotujemy aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Krok 3
  • Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy starte na tarce ogórki. Dodajemy je do zupy i wszystko przyprawiamy do smaku.
Krok 4
  • Do zupy dolewamy śmietankę Łaciatą połączoną z mąką i gotujemy przez kilka minut.

Wskazówki

  • Żeby śmietanka z mąką się nie zwarzyły, przed wlaniem ich do garnka rozrabiamy je z chochlą gorącej zupy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0