Zupa ogórkowa z ziemniakami to niezwykle popularne i smaczne danie, które możemy serwować na rodzinnym obiedzie. Jest nie tylko pyszna, ale zdrowa i sycąca. Niejednemu sprawi przyjemność.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Ze śmietanką
Do garnka wlewamy bulion warzywny. Dodajemy do niego obraną i pokrojoną drobno włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość gotujemy aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy starte na tarce ogórki. Dodajemy je do zupy i wszystko przyprawiamy do smaku.
Do zupy dolewamy śmietankę Łaciatą połączoną z mąką i gotujemy przez kilka minut.
Żeby śmietanka z mąką się nie zwarzyły, przed wlaniem ich do garnka rozrabiamy je z chochlą gorącej zupy.
Dodaj komentarz