Zupa z rzeżuchy

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 - 3 garści posiekanej rzeżuchy + trochę do dekoracji
  • koperek
  • 1 seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 1 litr bulionu (mój to bulion ugotowany na boczku)
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 100 ml śmietanki kremówki Łaciata
  • 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem
  • ugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania)
  • chlebek w którym podamy zupę (może to być ciabatta)

Przygotowanie

Krok 1

W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie.



Krok 2

Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Wlać bulion i zagotować, a następnie dodać posiekany tymianek, sól i pieprz oraz chrzan. Dobrze zamieszać i gotować przez kolejne 20 minut.



Krok 3

Jak zupa będzie gotowa zabielić śmietanką albo serwatką. Zupę podawać w podgrzanym w piekarniku chlebku z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.