Turecka zupa soczewicowa

Autor:

Agata

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 200 g białej cebuli,
  • 2 szt. ząbki czosnku,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • garść świeżej kolendry lub pietruszki,
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 50 ml oliwy,
  • Przyprawy: słodka i wędzona papryka, sól, pieprz, granulowany czosnek

Przygotowanie

Prażona ciecierzyca

Ciecierzycę wymieszać z oliwą i przyprawami.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Ciecierzyca powinna wyjść chrupka i rumiana.





Zupa

Na dnie garnka rozgrzać oliwę, uprażyć suche ziarna soczewicy, mieszając by się nie przypaliła.
Cebulę i czosnek drobno poszatkować. Dodać do soczewicy, smażyć minutę.
Zalać całość zalać passatą pomidorową oraz bulionem.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż soczewica się rozpadnie.
Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić.



Podanie zupy

Zupę podawać posypaną poszatkowaną zieleniną i upieczoną soczewicą.
Dobrze pasują także tosty z grubą ilością masła.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.