Zupa ziemniaczana Adwokacka

Autor:

Kamila O

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 l wywaru mięsnego
  • 10-15 dg fasoli perłowej
  • 4 ziemniaki
  • 3-4 pomidory
  • Tłuszcz
  • 1-2 mąki pszennej
  • ½ szkl. śmietany Łaciata 18%
  • ½ szkl. groszku konserwowego
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa mielona
  • Przyprawa do zup

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem gotować.



Krok 2

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować do miękkości.



Krok 3

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki.



Krok 4

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, śmietaną, wędliną pokrojoną w paseczki i groszkiem konserwowym, chwilę pogotować. Doprawić do smaku.



Krok 5

Przed podaniem posypać posiekaną natką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.