Zupa ziemniaczana z jarmużem i boczkiem

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g selera
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g boczku
  • garść jarmużu
  • 150 ml Dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • Masło Łaciate

Dodatkowo:

  • Szczypiorek
  • Pieczywo

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki, selera obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem. Warzywa smażymy 2 minuty, po czym przykrywamy i dusimy 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy kolejne 20 minut.



Krok 2

Jarmuż myjemy i usuwamy stwardniałe łodygi, dodajemy do zupy.



Krok 3

Boczek podsmażamy na chrupko na patelni. Wytopiony tłuszcz wlewamy do zupy. Gotujemy zupę kolejne 5 minut.



Krok 4

Dodajemy dip śmietanowy, gałkę, sól i pieprz. Wykładamy na talerz, wykładamy boczek i posypujemy szczypiorkiem (opcjonalnie). Podajemy ze świeżym pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.