Zupa ziemniaczana z jarmużem i boczkiem

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g selera
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g boczku
  • 1 garść jarmużu
  • 150 ml dipu śmietanowego z czosnkiem i ziołami typu crème fraiche Mlekpol
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • masło Łaciate
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • szczypiorek
  • pieczywo

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki i selera obierz, pokrój, a potem wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem. Warzywa smaż 2 minuty, po czym przykryj i duś 5 minut. Zalej bulionem i gotuj kolejne 20 minut.



Krok 2

Jarmuż umyj i usuń stwardniałe łodygi. Dodaj go do zupy.



Krok 3

Boczek podsmaż na chrupko na patelni. Wytop tłuszcz i wlej go do zupy. Gotuj wszystko kolejne 5 minut.



Krok 4

Dodaj dip śmietanowy, gałkę, sól i pieprz. Przełóż na talerz, a na koniec posyp boczkiem i szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.